Jajko sadzone z szparagami

Jajko sadzone z szparagami

Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do wysokiego garnka nalać wody i wsypać 1 łyżeczkę soli.

2.Włożyć szparagi tak, aby końcówki wystawały ponad wodę i gotować ok. 10 min, aż łodygi zmiękną.

3.Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła i rozbić 4 jaja. Posypać solą i pieprzem i smażyć kilka minut (żółtko nie musi być do końca ścięte, jeśli chcesz).

4.Na dwóch talerzach ułożyć po 4 szparagi i po 2 jajka.

5.Na patelni ponownie rozpuścić 2 łyżeczki masła i polać nim szparagi.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast szparagów możesz użyć fasolki szparagowej zielonej lub żółtej.

Składniki
  • 8 szt. szparagów zielonych
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • masło
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Powiązane przepisy

Kanapki z pastą jajeczną
15minut
2osoby
Kanapki z pastą jajeczną
Pyszna pasta jajeczna na szybkie, pożywne i zdrowe śniadanie.
Omlet na słono
25minut
2osoby
Omlet na słono
Omlet to danie przyrządzane z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pożywana potrawa, świetnie nadająca się na śniadanie.
Omlet z cukinią
15minut
2osoby
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to wspaniałe danie urozmaicające codzienne śniadanie. Przepis pokazuje w jak prosty i szybki sposób można przygotować to smaczne danie. Potrawa doskonale nadaje się dla osób trzymających linię. Polecam.