Jajka faszerowane z boczkiem i wędzoną papryką

Jajka faszerowane z boczkiem i wędzoną papryką

Pyszne jajka faszerowane z boczkiem i z dodatkiem wędzonej papryki. Świetny pomysł na śniadanie lub jako przystawka na świąteczny stół.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Delikatnie obierz jaja z skorupki.

2.Pokrój jajka wzdłóż na połówki. Usuń żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć żółtka łyżką.

3.Ugotowane plastry boczku pokrój na drobno. Pietruszkę posiekaj.

4.Do miseczki z żółtkami dodaj majonez, pietruszkę, boczek i ostry sos paprykowy. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.

5.Delikatnie nałóż łyżeczką mieszankę w zagłębieniach białek jaj. Gotowe do podania posyp odrobiną wędzonej papryki.


Składniki
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 plastry ugotowanego boczku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • ostry sos pieprzowy do smaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • wędzona papryka w proszku
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert