Jajecznica z salami i grzankami pomidorowymi
Przepis na pyszną jajecznica nadziewaną salami i bazylią, w połączeniu z grzanką z pomidorami i serem. Super danie na śniadanie.
1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 200°C.
2.Wymieszaj czosnek i 2 łyżki oliwy w małej misce. Posmaruj jedną stronę kanapek bagietki i ułóż olejowaną stroną do góry na blasze do pieczenia. Na każdej kanapce ułóż plastry pomidora, tak aby na siebie nachodziły. Dopraw solą i pieprzem oraz posyp serem Parmigiano-Reggiano. Piecz przez 12 do 15 minut, aż spód kanapek się zrumieni, a ser się rozpuści. Odłóż na bok.
3.W średniej misce wymieszaj jajka, bazylię i szczyptę soli.
4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Wlej jajka i smaż mieszając, aż jajka zaczną się ścinać.
5.Dodaj salami. Kontynuuj smażenie, mieszając, aż jajecznica będzie gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z grzankami pomidorowymi.
- 1 średni ząbek czosnku, zgnieciony
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- bagietka, pokrojona po przekątnej na kromki
- 2 duże pomidory malinowe, pokrojone w cienkie plastry po przekątnej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- 8 dużych jaj
- 3 łyżki stołowe. cienko pokrojonej świeżej bazylii
- 60g cienko pokrojonego salami, pokrojone w paski