Jajecznica z salami i grzankami pomidorowymi

Jajecznica z salami i grzankami pomidorowymi

Przepis na pyszną jajecznica nadziewaną salami i bazylią, w połączeniu z grzanką z pomidorami i serem. Super danie na śniadanie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 200°C.

2.Wymieszaj czosnek i 2 łyżki oliwy w małej misce. Posmaruj jedną stronę kanapek bagietki i ułóż olejowaną stroną do góry na blasze do pieczenia. Na każdej kanapce ułóż plastry pomidora, tak aby na siebie nachodziły. Dopraw solą i pieprzem oraz posyp serem Parmigiano-Reggiano. Piecz przez 12 do 15 minut, aż spód kanapek się zrumieni, a ser się rozpuści. Odłóż na bok.

3.W średniej misce wymieszaj jajka, bazylię i szczyptę soli.

4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Wlej jajka i smaż mieszając, aż jajka zaczną się ścinać.

5.Dodaj salami. Kontynuuj smażenie, mieszając, aż jajecznica będzie gotowa. Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj z grzankami pomidorowymi.


Składniki
  • 1 średni ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • bagietka, pokrojona po przekątnej na kromki
  • 2 duże pomidory malinowe, pokrojone w cienkie plastry po przekątnej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 8 dużych jaj
  • 3 łyżki stołowe. cienko pokrojonej świeżej bazylii
  • 60g cienko pokrojonego salami, pokrojone w paski
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy

Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.
Omlet z pomidorami i cukinią
15minut
1osoba
Omlet z pomidorami i cukinią
Pyszny i sycący omlet z warzywami. Znakomite danie na rozpoczęcie dnia. Zapraszamy do spróbowania.