Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami

Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami

Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 220°C.

2.Na blasze ułóż kromki chleba i posmaruj je oliwą z oliwek. Piecz, aż się lekko zrumienią, 7 do 8 minut. Gdy grzanki są jeszcze ciepłe, lekko potrzyj wierzch każdego plasterka przekrojoną stroną czosnku.

3.W średniej misce wymieszaj jajka, szczypiorek, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

4.Na patelni roztop masło na średnim ogniu. Wlej masę jajeczną i smaż przez 1 minutę, aż spód zacznie się ścinać. Kontynuuj smażenie, mieszając co jakiś czas szpatułką.

5.Pod koniec smażenia, dodaj serek mascarpone i smaż, delikatnie mieszając, aż jajka będą gotowe i bardzo kremowe. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż na talerzyki i podawaj z grzankami.


Składniki
  • 8 kromek chleba na zakwasie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, do posmarowania grzanek
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół
  • 8 dużych jaj
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 3/4 szklanki mascarpone
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Powiązane przepisy

Omlet na słono
30minut
2osoby
Omlet na słono
Omlet to danie przyrządzane z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pożywana potrawa, świetnie nadająca się na śniadanie.
Jajko sadzone z szparagami
15minut
2osoby
Jajko sadzone z szparagami
Jajka sadzone z szparagami lub fasolką szparagową to lekkie danie w sam raz na śniadanie lub lunch. Błyskawiczne i proste do przyrządzenia, bardzo dobre dla osób które chcą zgubić parę zbędnych kilogramów.
Omlet z cukinią
15minut
2osoby
Omlet z cukinią
Omlet z cukinią to wspaniałe danie urozmaicające codzienne śniadanie. Przepis pokazuje w jak prosty i szybki sposób można przygotować to smaczne danie. Potrawa doskonale nadaje się dla osób trzymających linię. Polecam.