Jak przchowywać awokado żeby było dłużej zielone

07 Wrzesień
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców i często dodawane jest do sałatek, surówek oraz koktajli. Jednak po rozkrojeniu, miąższ tego owocu zaczyna szybko zmieniać barwę na brązową. Opisana niżej sztuczka pozwoli na opóźnienie tego procesu.


Zachowanie wspaniałego zielonego koloru awokado może być trudne - zaraz, gdy tylko je pokroisz, wystawienie na działanie powietrza rozpoczyna proces utleniania, który powoduje brązowienie miąższu. Ale jest sztuczka, dzięki której wcześniej pokrojone awokado zachowa świeżość i zieleń.

Napełnij miskę wodą i wyciśnij do niej sok z jednej cytryny. Podczas krojenia awokado włóż je do wody odciętą stroną do dołu. Włóż miskę do lodówki, a awokado będzie zielone przez wiele godzin. Możesz również wykorzystać tą sztuczkę do obranych plasterków awokado, o ile będziesz trzymać je całkowicie zanurzone.