Frittata ziemniaczana

Frittata ziemniaczana

Przepis na pyszną frittatę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych pomidorów.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej piekarnik do 180°C.

2.Rozgrzej masło i olej na patelni na średnim ogniu. Wsyp ziemniaki i cebulę i smaż przez 20-25 minut, często mieszając, aż cebula zmięknie, a ziemniaki będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Dopraw tymiankiem, 1/4 łyżeczki soli i szczypta pieprzu. Odłóż na bok.

3.Połącz jajka, pietruszkę, pozostały sól i pieprz misce. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj prawie cały ser (zostaw od 1/4 szklanki).

4.Za pomocą drewnianej łopatki, zgnieć na patelni ziemniaki z cebulą, a następnie zalej mieszanką jajeczną. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aż jajko lekko się zetnie.

5.Przełóż ziemniaki z jajkiem do okrągłej formy i równomiernie rozprowadź. Ułóż pomidory wokół krawędzi frittaty. Posyp pozostałą 1/4 szklanki sera. Włóż formę do piekarnika. Piecz, aż frittata się zarumieni, około 12 minut. Podawaj na gorąco, na ciepło lub w temperaturze pokojowej.


Dodatkowe wskazówki:

Suszone pomidory można zastąpić świeżymi, pokrojonymi w plastry.

Składniki
  • 450g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 12 dużych jaj
  • 85g twardego, łagodnego sera (np. Gruyère), rozdrobniony
  • 6 pomidorów w oleju, odsączonych i pokrojonych wzdłuż na pół
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, posiekana
  • 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Powiązane przepisy dań głównych

Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
1.5godziny
3osoby
Dorsz z chorizo, porem i ziemniakami
Pyszny gulasz z dorsza i kiełbasy chorizo, z dodatkiem warzyw. Kompletne danie na obiad lub kolację. Polecam.
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
1godzina
2osoby
Stek z rozmarynem i pieczonymi ziemniakami
Przepis na klasyczny stek z świeżym rozmarynem i podsmażonym w piekarniku ziemniakiem.
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
1godzina
4osoby
Pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku pieczone ziemniaki z musztardą i rozmarynem. Super dodatek do obiadu.
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
2godziny
6osób
Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem
Pyszna i sycąca rolada ziemniaczana nadziewana mięsem, szpinakiem i kilkoma rodzajami sera. Jest to niecodzienne danie, które zachwyci twoich domowników i gości. Życzymy smacznego!